Kes me oleme?

Tutvustame lähemalt Aurora Yoga Studio juhendajaid. Kuidas sai alguse nende joogaõpetajate jooga teekond? Milliseid nõuandeid nad jagavad?

Kõik Aurora Yoga Studio õpetajad vastavad 10-le küsimusele.

Triinu Jõhve

 

👉 Esimesena vastab Aurora Yoga Studio perenaine ning jooga ja akrojooga õpetaja Triinu.

1️⃣ Mis viis sind otsuseni esmaskordselt joogatundi minna?
Otsisin võimalikke variante suurema meelerahu saavutamiseks.

2️⃣ Kuidas tundsid end peale esimest joogatundi?
Kerguse ja õnnetunne. Tol ajal vaevas mind alaselja valu ning see oli minu rõõmuks peale tundi täiesti kadunud.

3️⃣ Mida jooga sulle annab?
Meelerahu ja parema kontakti iseendaga. Joogaga tegelemine on mind õpetanud enda kehas toimuvat tunnetama. Sellest raskest või kergest tundest lähtuvalt on palju abi igapäevaelus erinevate valikute langetamisel. Alates sellest mida sobib antud hetkel süüa, juua, mis joogaharjutusi sobib mulle praegu teha, kuni suuremate elumuutvamate otsusteni välja.

4️⃣ Kas tegeled veel mõne liikumisviisiga/spordialaga peale jooga?
Liigun jooga ja akrojoogaga ning jalutades/matkates.

5️⃣ Mis on sinu lemmikud hobid?
Looduses viibimine, matkamine ja uute looduskaunite kohtade avastamine, joogatamine, akrojoogatamine, joonistamine.

6️⃣ Minu ideaalne hommik on..
Armastan igal hommikul võtta kõigepealt aega iseendale, et puhta lehena uuele päevale vastu minna. Alustan päeva tavaliselt enda peas ja kehas toimuva sorteerimisega. Kirjutan päevikut ja teen endale koputamisteraapiat ehk EFT-d. Seejärel rullin joogamati lahti või teen väljas jalutuskäigu. Vahel võtan selleks hommikul aega 15 minutit ja mõnel teisel päeval 1,5 tundi.

7️⃣ Kas sul on mõni lemmik jooga harjutus?
Lemmikud varieeruvad vastavalt enestundele ja päevasündmustele aga viimasel ajal olen tabanud end tavapärasest rohkem tegemas õlavöödet avavaid mõnusaid venitusi.

8️⃣ Kõige vähem lemmikum jooga harjutus?
Kuigi kätelseisud mind köidavad, siis see on minu jaoks ka paras pusimine olnud.

9️⃣ Kas on midagi mida sulle meeldib joogaalaselt kõige rohkem õpetada?
See oleneb sellest kuidas ma end ise parasjagu tunnen aga üldiselt võib öelda, et mu lemmikuteks on puusade avamised ja tasakaaluasendid (kas tundides osalejad tunnevad ära?). Nii joogas, kui akrojoogas on minu jaoks põnev loominguline protsess ehk eelnevalt huvitavate üleminekute välja mõtlemine ja hiljem siis nende õpetamine.

🔟 Millist nõu sa annaksid neile, kes mõtlevad joogaga alustada?
Joogaga alustamiseks ei ole vaja olla painduv, vaimne ega sportlik (aga need kõik omadused võivad hakata ilmnema joogaga tegeledes. Ei ole vaja teha trenni enne trenni tulemist. Tarvis on vaid pealehakkamist liituda esimese tunniga.

 

joogaõpetaja

 

👉 Nüüd vastamas ashtanga ja yin jooga õpetaja Mariliis.

1️⃣ Mis viis sind otsuseni esmaskordselt joogatundi minna?
2️⃣ Kuidas sa tundsid end peale esimest joogatundi?
Kuskil teismeeas tekkis kuskilt huvi ja tõmbas jooga poole. Millegi pärast aga pelgasin tundi minemist. Alustasin teekonda hoopis meditatsiooni kursustega. Lõpuks võtsin julguse kokku ja läksin Ashtanga Vinyasa tundi. Selles tunnis oli palju inimesi ja tegin vea, et ei öelnud õpetajale, et olen joogatunnis esimest korda. Peale seda korda olin veidi kohkunud, sest tundsin ennast täieliku kobana. Järgmine kord aga tagasi minnes oli mingi aimdus juba ees ja sain rohkem poosidele ja hingamisele keskenduda. See meelerahu, mille keha liigutamine ja hingamine loovad, on kirjeldamatult imeline.

3️⃣ Mida jooga sulle annab?
Jooga on minu joaks praktika, mis aitab mul õppida enda erinevaid külgi ja osasid tundma ning aktseptreerima. Õpetab elu usaldamist ja muutustega koos voolamist.

4️⃣ Kas tegeled veel mõne liikumisviisiga/spordialaga peale jooga?
Naudin väga jalutamist. Kaaslaseks on koerapoeg. Jalutamine on minu jaoks justkui liikuv meditatsioon. Kui pea vahel väga virr-varri täis läheb, siis panen ka jooksutossud jalga?

5️⃣ Mis on sinu lemmikud hobid?
Jooga ja koera kasvatamine täidavad täna hobide osa mu elus.

6️⃣ Minu ideaalne hommik on..
Ärkan ilma äratuskellata mõnusalt värskena. Võtan endale aega ärkamiseks, sirutamiseks. Alustan päeva alati kuuma sidruniveega. Seejärel meditatsioon ja hommikune jalutuskäik.

7️⃣ Kas sul on mõni lemmik jooga harjutus?
Lemmikud on joogapoosid, mis sirutavad selga ja avavad rindkere. Anahatasana näiteks on poos, milleta mul ükski päev ei möödu.

8️⃣ Kõige vähem lemmikum jooga harjutus?
Vist ei olegi ühtegi, mis üldse ei meeldi. Mõni on just vaimselt raske teha, aga siis proovingi oma tähelepanu selle viia, kuniks meel ja keha pehmenevad.

9️⃣ Kas on midagi mida sulle meeldib praegu joogaalaselt kõige rohkem õpetada?
Naudin väga Yin jooga õpetamist. See on imeliselt tervendav joogastiil.

🔟 Millist nõu sa annaksid neile, kes mõtlevad joogaga alustada?
Tule julgelt kohale nii nagu oled. Ära loo endale peas piiranguid. Jooga jaoks ei ole mingeid eelduseid tarvis.

 

 

Mariana Mutso

 

👉 Nüüd vastab pere akrojooga ja arkojooga juhendaja Mariana.

1️⃣ Mis viis sind otsuseni esmaskordselt joogatundi minna?
Kui rääkida akrojoogast, siis esimest korda puutusin sellega kokku ronimisfestivali raames aastal 2016 ja rohkem jämmi formaadis. See lihtsalt kõlas nii hea ronimise alternatiivina, eriti kui käed olid juba "makaroniks" ronitud. Ja kui see tund pihta hakkas, kadusin sinna põnevuse sisse ära, tundsin, et tahan veel…

2️⃣ Kuidas sa tundsid end peale esimest joogatundi?
Ma ei saanud sellelt kogemuselt pikalt mõtteid eemale. Hakkasin mõtlema kuidas oma tolleaegset poiss-sõpra "akrojooga usku" keerata, sest sel hetkel tundus see ainus võimalus akrojooga harrastamiseks (tegelikkus: on ka teisi võimalusi).

3️⃣ Mida jooga sulle annab?
Akrojooga on nii mitmetahuline ala, et esimeseks vastuseks tahan öelda "kasvada inimesena". Koostöö teiste akrojoogidega peegeldab palju tagasi enda kohta - kui avatud ma olen, kui kindlalt on mu piirid paigas ,ka seda mis minu sees täna toimub jpm. Mul on võimalik läbi akrojooga oma keha ja selle potentsiaali tundma õppida, eneseületuse momente on palju! Lisaks kehatöö arengule, on minu jaoks olulised ka kommunikatsiooni ja inimsuhete juhtimine/areng. Tänu pidevale partnerite vahetusele või lisandumisele on kõik muutmises - raske on rutiinil tekkida ja treening on põnev pikaaegne protsess. Akrojooga on minu ellu toonud palju erilisi inimesi!

4️⃣ Kas tegeled veel mõne liikumisviisiga/spordialaga peale jooga?
Mul ei ole kunagi olnud väga rangeid treenigharjumusi. Lapsena katsetasin kergejõustikku, jalgpalli ning suuremas koguses matkamist. Ülikooli ajal puutusin kokku kaljuronimisega - siiani proovin vähemalt korra aastas kaljudel käia, kuid aktiivselt trenni ei tee. Mulle meeldivad sotsiaalsed ja mitmekülgsed treeningud, Movementis saab ka süda rõkata. Proovin lihtsalt liikuda, palju looduses käia. Raamid ja liiga range distsipliin mulle hästi ei sobi - loovus, sotsiaalsus ja spontaansus teevad mind aga väga õnnelikuks.

5️⃣ Mis on sinu lemmikud hobid?
Akrojooga, ronimine, matkamine ja hea söögi nautimine. Mulle meeldib toetada ka kogukondade arengut, hetkel löön kaasa värbajate kogukonna vedamisel Eestis.

6️⃣ Minu ideaalne hommik on..
Ärgata telgis päiksekiirte ja tuule sahina peale. Avada järve või mere kaldal oleva telgi uks ning pärast esimesi sirutusi vette sulpsatada. Kindlasti järgneb hommikukohvi joomine lõkke või priimuse ääres ning lihtsalt sossutamine sõprade seltsis.

7️⃣ Kas sul on mõni lemmik jooga harjutus?
Kõige enam meeldivad vast akrojooga flow-d, mis voolavad.

8️⃣ Kõige vähem lemmikum jooga harjutus?
Kusjuures ei olegi.

9️⃣ Kas on midagi mida sulle meeldib (hetkel) joogaalaselt kõige rohkem õpetada?
Laste ja vanemate akrojooga tunnis meeldib tutvustada erinevaid akrojooga elemente ja harrastusvõimalusi (püsti, maas, istuli, grupis jne), et kasvatada enesekindlust nii enda võimete kui ka koos tegemise osas.

Aitan Triinul teisipäevasid tunde läbi viia - proovime uusi liikumisi leida, et kehale uut kogemust anda.

🔟 Millist nõu sa annaksid neile, kes mõtlevad (akro)joogaga alustada?
Alusta! Kui sa ei proovi, siis sa ei tea. Tule julgelt ka üksi, sest akrojoogid on sõbralikumad, kui arvata oskad.

 

Marianne Toode

 

👉 Siit tuleb järgmine intervjuu ja vastab meie Hatha jooga tundide juhendaja Marianne.

1️⃣ Mis viis sind otsuseni esmaskordselt joogatundi minna?
Ma arvan, et minu jooga teekond hakkas juba palju varem, kui ma esimest korda joogamatile jõudsin, reaalselt joogapoose praktiseerima hakkasin ja endale teadvustasin, et see on nüüd jooga, mida ma teen?. Enne seda teadlikku otsust ei osanud ma kokku viia, et need elupõhimõtted, mis tundusid mulle õiged ja mis veel täiesti mind üldises ümbritsevad maailmas tagasi ei peegeldunud, on ühtlasi ka jooga alustalad. Mulle tundub, et esimest korda joogamatile minek toimus kuidagi intuitiivselt, läbi kehalise, meelelise ja hingelise tundlikkuse kasvu ja seeläbi oma vajaduste parema tunnetamise. Ma julgen öelda, et teadlikult joogateekonnale asumine on üks olulisemaid ja enim elukvaliteeti parendavaid otsuseid mu elus.

2️⃣ Kuidas sa tundsid end peale esimest joogatundi?
Mäletan, et mind hämmastas see rahu ja lõdvestumise tunne, mis võis tekkida ka pärast väga intensiivset joogapraktikat. Meeleline selgus ja rahu ja teadmine, et see saab nüüd minu elu osaks ?.

3️⃣ Mida jooga sulle annab?
See, kuidas tunneme end matil, on suuresti peegeldus sellest, kuidas oleme igapäeva elus juhitud. Küsimused nagu - kas ma olen võimeline vaigistama oma mõttemüra ja kuulama seda, millest mu keha ja hing tegelikult kõnelevad, kas minus on väljaelamata emotsioone, mis võivad joogamatil väljenduda täiesti arusaadamatutes viha või mõnikord ka nutuhoogudes. Kui palju on minu hetkeline meeleolu sõltuv ja juhitud emotsioonidest ja emotsioonidest tekitatud mõtetest? Need on olulised küsimused ja need õpetavad märkama. Õpetavad võtma kontrolli oma tunnete ja mõtete üle – seda esialgu võib-olla tund aega matil, aga päev-päeva järel praktiseerides ka täiesti tavalistes igapäeva situatsioonides.

4️⃣ Kas tegeled veel mõne liikumisviisiga/spordialaga peale jooga?
Varasemalt olin päris aktiivne sporditüdruk, nüüd enam mitte nii väga. Tegelikult annab hatha jooga, mida ma ise praktiseerin, väga hea füüsilise koormuse ehk ma hetkel tunnen, et ei vajagi midagi rohkemat.

5️⃣ Mis on sinu lemmikud hobid?
Mind paelub kõik, mis on seotud enesearenguga ja teadlikkuse kasvatamisega. Joogal on selles suur osa. Praktiseerin ise peaaegu igapäevaselt ja mõned korrad nädalas ka õpetan.

6️⃣ Minu ideaalne hommik on..
Ärgata teadmisega, et tulemas on täiesti planeerimata ja spontaanne päev?.

7️⃣ Kas sul on mõni lemmik jooga harjutus?
Mäletan, et kui esimest korda matijoogat praktiseerisin, siis meeldisid mulle hästi rasked poosid, kätel- ja peapealseisud ja väänamised. Aga mida enam aega edasi, seda tundlikumaks on keha muutunud ja ma olen aru saanud, et minu jaoks töötavad kõige tõhusamalt just sellised poosid, mis nõuavad minimaalset füüsilist pingutust. Väga võimsaks ja sügavalt lõdvestavaks on minu jaoks osutunud pachimottanasana või muud analoogsed poosid, kus otsaesine on suunatud maa poole. Väga hästi aitavad näiteks stressi, uneprobeemide, peavalude puhul ja väga hästi töötavad hommikuti?.

8️⃣ Kõige vähem lemmikum jooga harjutus?
Öeldakse, et kõige vähem lemmikum jooga harjutus on see, mida me kõige enam vajame. Keha ja meel kõnelevad seeläbi. See on tegelikult väga huvitav ja paikapidav väide, kui hakata uurima seda, mille kasuks sellised poosid töötavad.
Aga kui ma nüüd mõtlen, siis ega ausalt öeldes ei olegi sellist. Varasemalt tekitasid negatiivset tunnet sellised poosid, milles ma enda arust ei saavutanud sellist visuaalset perfektsust, nagu ma oma vaimusilmas ette kujutasin. Aga tulles tagasi minu vastuse esimese lause juurde, siis selliseid poose ma vajasin, et saada üle perfektsionismist ja egost ja lõhest selle vahel, mis peab olema ja mis on. See on olnud minu jaoks suur õppetund läbi jooga. Ja mulle üldiselt tundub, et väga paljud inimesed puutuvad joogamatil selle probleemiga kokku. Kui suudame aktsepteerida seda, millised me oleme matil, suudame me aktsepteerida ka seda, millised oleme väljaspool matti. Minu meelest võtab selle ideaalselt kokku ütlus (inglise keeles kõlab paremini): „suffering is the gap between expectation and acceptance“

9️⃣ Kas on midagi mida sulle meeldib (hetkel) joogaalaselt kõige rohkem õpetada?
Ma olen õppinud küll erinevaid joogastiile, kuid olen jäänud hatha jooga juurde, kuna tunnen, et see on mind minu enesearengus kõige enam aidanud. Proovin seda läbi enda juhendatud tundide edasi anda.

🔟 Millist nõu sa annaksid neile, kes mõtlevad joogaga alustada?
Ma ütlen ausalt, ma ei ole kunagi olnud joogatunnis, kust ma oleksin lahkunud negatiivsema tundega, kui ma sinna minnes. Ma olen väga palju kogenud rahu, aktsepteerimist, turvatunnet, armastust ja sellist teistmoodi vibe’i, mille tekitavad sarnaste eesmärkide ja huvidega inimesed, kes tulevad joogasaali kokku. Ja nagu ma ka esimese küsimuses mainisin, siis on joogaga alustamine minu jaoks olnud üks enim elumuutvaid otsuseid. Ja seda ütlevad väga paljud inimesed minu ümber, kes on samale teekonnale läinud. Sooviksin, et kõik inimesed saaksid midagi sellist tunda?.

 Aurora Yoga Studio tunniplaani leiad SIIT